Oorspronkelijk was de Geertekerk gelegen buiten de omwalling van de stad Utrecht, in de 13de eeuw (waarschijnlijk tussen 1248 en 1259) is het kerkgebouw overgeplaatst naar de huidige locatie. De kerk bestond oorspronkelijk uit een enkele romaanse hal, deze hal is in de 14de eeuw uitgebreid met een toren, het koor, het transept en de zijbeuken. In de loop der jaren zijn er verschillende uitbouwen geweest, waaronder een kluis, die later ook weer zijn afgebroken. Na de tweede wereldoorlog is de kerk gerestaureerd onder leiding van de architecten E.A. Canneman en D. Verheus en is op 1 december 1956 weer in gebruik genomen. De Geertekerk heeft in 1967 de status van rijksmonument verkregen (monumentnummer: 36108). In de huidige situatie wordt de kerk gebruikt voor kerkdiensten op de zon- en feestdagen en voor rouwdiensten en huwelijken. Als nevenfunctie wordt het kerkgebouw daarnaast verhuurd voor o.a. lezingen, symposia en congressen.
Potentiële duurzaamheidsmaatregelen
Voor de kerk zijn de volgende maatregelen geadviseerd:
- Voorzetbeglazing;
- Dakisolatie verbeteren;
- LED-verlichting;
- Verlichting schakelen met daglichtdetectie en veegschakeling;
- Entree inrichten als AOR;
- PV-panelen.
DuMo-profiel
Van dit project is er van voor en na de ingrepen geen DuMo-score berekend in verband met het ontbreken van de Mo-coëfficiënten.
De kerk behaalt een Du-index van 85 in de situatie voor de ingrepen. Na het uitvoeren van al de voorgestelde maatregelen wordt een Du-index van 152 behaalt.