
Het Raadhuis in Hilversum is in 1931 geopend, naar ontwerp van Willem Marinus Dudok (1884 – 1974). Als directeur Publieke Werken en later als gemeentearchitect van Hilversum heeft Dudok veel publieke gebouwen, maar ook woningen ontworpen voor Hilversum. In de fraaie compositie van kubische bouwvolumes van het Raadhuis zijn invloeden te zien van Frank Lloyd Wright, Berlage en de Stijl, maar toont zich toch vooral het individuele talent van Dudok zelf. Dit ‘opperste’ bestuursgebouw vormt het hoogtepunt binnen zijn oeuvre en is niet alleen het icoon geworden van de gemeente Hilversum, maar ook een gebouw dat in binnen- en buitenland beroemd werd. Het Raadhuis is ontworpen als zogenaamd ‘gesamtkunstwerk’, waarin opbouw, plattegrond en tuinaanleg als onlosmakelijke eenheid bij elkaar horen. Dudok ontwierp niet alleen het gebouw met zijn fraaie bouwvolumes en gevelarchitectuur, maar ook het interieur met een deel van de meubels en de bijzondere wand- en vloerafwerking (NIBE & Van Hoogevest Architecten, 2018).
Potentiële duurzaamheidsmaatregelen
Voor het Raadhuis zijn de volgende maatregelen geadviseerd:
- Conciërge, aanvullend op gebouwbeheerder en bodes
- Gangen en trappenhuizen als AOR
- Geen werkplekken bij de ramen
- 1 graad lagere binnentemperatuur
- Verbeteren kierdichting
- WKO en warmtepomp of WKK of server ruimte met warmtepomp
- Energiezuinige ventilatie (WTW en CO2-sensoren)
DuMo-profiel
Het Raadhuis wordt conform de DuMo-methodiek geschaald in categorie B: museaal-functioneel waarbij er een Mo-coëfficiënt van 2,0 is toegekend. De Du-index behaalt een score van 150 wat resulteert in een DuMo-profiel van 300 in de situatie voor de ingrepen.
Het DuMo-profiel van dit project na het uitvoeren van al de voorgestelde maatregelen komt op een score van 392. De Mo-coëfficiënt blijft met 2,0 gelijk aan de situatie voor de ingrepen, de Du-index behaalt een score van 196. Hiermee wordt een DuMo-label A behaalt.